Ofiter mecanic maritim

-NOU! Poti descarca mai jos noile Contracte cu practica garantată, care au intrat in vigoare pe 01.09.2014.

-NOU! Poti descarca mai jos Modelele de Test Admitere - Limba engleza, precum si Grila de interviu!

Programul ”Ofițer mecanic maritim” este organizat de către Colegiul Nautic Român începând din septembrie 2011.

Planul de învățământ este structurat în conformitate cu ”IMO Model Course 7.04” și este autorizat de Autoritatea Navală Română (pe data de 1 august 2012) si de Autoritatea Nationala pentru Calificari (Ministerul Educației, pe data de 2 iunie 2011).

Planul de pregătire cuprinde doar disciplinele care au impact asupra competențelor impuse de codul convenției STCW (prin cursul model IMO 7.04) și se derulează pe parcursul a 24 de luni de studii teoretice, plus un stagiu de îmbarcare de 6 luni.

La finalizarea acestor două perioade de instruire, absolvenții obțin ”Certificatul de Ofițer Mecanic Maritim”, care dă dreptul titularului de a se prezenta la Autoritatea Navală Română pentru examinare în vederea obținerii brevetului de ofițer mecanic maritim, cu drepturi egale cu absolvenții Academiei Navale și Universității Maritime din Constanța.

 

Următoarele sesiuni de admitere:

1. Sediul MOGOȘOAIA (25 locuri de ofițer mecanic) 

         -sesiunea de primavara: sâmbătă 4 aprilie 2015, ora 10.00

         -sesiunea de vară: sâmbătă 18 iulie 2015, ora 10.00

         -sesiunea de toamnă: sâmbătă 12 septembrie 2015, ora 10.00

Probe de examen:

          PROBA 1: examen scris limba engleză (mai jos puteți descărca programa de examen si modele de test)

          PROBA 3: interviu (evaluare motivațională și atitudinală), mai jos puteți decărca grila interviului structurat.

 

Inscrie-te on-line aici. Citește mai multe în continuare ...

 

Departamentul "Electromecanic" al Colegiului Nautic Roman organizeaza, incepand cu 07.01.2014, un set de 40 de cursuri scurte (1-3 zile) destinate ofiterilor mecanici juniori, absolventi de data recenta, care doresc sa isi perfectioneze competentele profesionale, in mod special cele practice.

Cu o experienta relevanta pe motoare moderne, controlate electronic, Ch/Eng Adrian Gaureanu, seful departamentului Electro-Mecanic, va invita sa aprofundati impreuna latura practica a pregatirii pe care ati dobandit-o pana in prezent.

Informații suplimentare puteti obtine la agaureanu@colegiulnautic.ro și tel. 0723012543 ...

Descarca mai jos prezentarea cursurilor ...

Programul ”Ofițer mecanic maritim” este autorizat de Autoritatea Navală Română și de Autoritatea Națională pentru Calificări iar primii noștri absolvenți sunt deja pe mare pe funcția de ofițer maritim mecanic! Important de menționat, absolvenții noștri au dreptul deplin de a promova în carieră până la ȘEF MECANIC ... detaliile legale sunt prezentate la butonul POT AJUNGE COMANDANT? 

Pentru a ajunge Ofițer mecanic, trebuie să parcurgeți un program teoretic de 24 luni și o perioadă de pregătire practică îmbarcată de 6 luni. La finalizarea acestor două perioade de instruire, cadeții absolvenți se pot prezenta la Autoritatea Navală Română pentru examinare în vederea obținerii brevetului de ofițer de punte maritim-nivel operațional, cu drepturi egale cu absolvenții celor două universități constănțene. Ulterior, după acumularea unei experiențe de 24 luni pe acest brevet, absolvenții noștri pot urma un curs reglementat de Manualul Model IMO 7.02 de 8 luni și pot urca fără probleme la nivelul managerial al carierei, vezi schema de mai jos:

 

      Nivelele carierei

                        PUNTE

                     MAȘINĂ

 

Manualul IMO care reglementează studiile și durata acestora

Manualul IMO care reglementează studiile și durata acestora

 NIVEL OPERAȚIONAL

 IMO MODEL COURSE 7.03

 20 luni + 12 luni voiaje practică

 IMO MODEL COURSE 7.04

 24 luni + 6 luni voiaje practică

 NIVEL MANAGERIAL*

 IMO MODEL COURSE 7.01

 6 luni

 IMO MODEL COURSE 7.02

 8 luni

Acumcompară duratele din tabelul de mai sus cu duratele impuse de studiile universitare (4 ani + 1 an voiaje practica + 2 ani masterat) și vei înțelege de ce românii ajung mult mai greu comandanți și șefi mecanici decât celelalte naționalități !

Inscrie-te on-line aici. Citește mai multe în continuare ...

Prezentăm în continuare detaliile acestui program:

Programul Ofițer mecanic maritim (cod C.O.R. 315105)

STRUCTURĂ:

 • 6 module teoretice a câte 14 săptămâni, cu 28 de ore de curs pe săptămână (în total 2352 de ore) cu durata de 24 luni, cursuri de zi
 • un voiaj internațional de practică de 6 luni, asigurat pe baza unui protocol de colaborare încheiat de Colegiu cu armatori/ proprietari și reprezentanți ai acestora

FINALITATE: Certificat de specializare în profesia ”Ofițer mecanic maritim” (eliberat de Ministerul Educatiei prin ANC-Autoritatea Națională pentru Calificări) și Brevet de ofițer mecanic maritim (eliberat de Autoritatea Navală Română);

COMPETENȚE DOBÂNDITE:

 • Utilizarea uneltelor pentru efectuarea operatiilor curente de fabricatie si reparatie la bordul navei;
 • Utilizarea uneltelor manuale și a dispozitivelor de măsurare pentru demontarea, întreținerea, repararea și montarea instalațiilor de bord;
 • Utilizarea uneltelor de mână și a echipamentelor electrice și electronice de testare pentru depistarea defecțiunilor, precum și pentru efectuarea operațiunilor de întreținere și reparare;
 • Executarea în siguranță a cartului la compartimentul mașini;
 • Utilizarea limbii engleze maritime în formă orală și scrisă;
 • Operarea mașinii principale, a auxiliarelor și a sistemelor de control asociate;
 • Operarea sistemelor de pompare și a sistemelor de control asociate;
 • Întreținerea sistemelor electro-mecanice și a sistemelor de control asociate;
 • Operarea alternatoarelor, generatoarelor și a sistemelor de control asociate;
 • Respectarea cerințelor de prevenire a poluării;
 • Menținerea navigabilității navei;
 • Prevenirea, controlul și lupta împotriva incendiilor la bord;
 • Operarea dispozitivelor de salvare a vieții;
 • Aplicarea măsurilor de prim ajutor medical la bord;
 • Monitorizarea conformității cu cerințele legislative.

CURSURI TEORETICE:

OBLIGATORII:

1. Electromecanică navală (nivel operațional) – 1036 ore (include un modul de matematică și fizică – 84 ore)
2. Electrotehnică și electronică navală (nivel operațional) – 126 ore
3. Exploatarea, întreținerea și reparațiile mașinilor și instalațiilor navale (nivel operațional) – 448 ore  

4. Exploatarea navei și protecția personalului la bord (nivel operațional) – 308 ore
5. Limba engleză maritimă – 434 ore

FACULTATIVE (organizate în protocol cu Ceronav Constanța):

1. BST – pachetul de cursuri de bază de siguranță maritimă (4 cursuri)

2. Pachetul complet de cursuri IMO pentru ofițeri (10 cursuri)

PRACTICĂ:

-stagiu de îmbarcare la bordul navelor maritime de 12 luni, conform cerinţelor Secţiunii A-III/1 a Codului STCW, program care se confirmă printr-un jurnal aprobat de practică.

 

Următoarele sesiuni de admitere (campusul Mogoșoaia):

   - 4 aprilie 2015

   - 18 iulie 2015

   - 12 septembrie 2015

Inscrie-te on-line aici. Descarcă materialele atașate mai jos ...

Atasamente: 

Comments

Transfer

Sunt in anul 2 la Academia Navala...daca mi`as face transfer in ce an as trece la institutia dv.?La specialitatea electromecanica navala

Raspuns Remus

Remus,

Cu scuze pentru rsp tarziu: Te poti inscrie la noi, echivalam absolut toate disciplinele parcurse in institutii similare, echivalarea o facem pe baza foii matricole avand ca referinta prevederile IMO Model Course 7.04. De principiu, te-ai putea inscrie la noi in modulul 3  daca ai absolvit anul I la ANMB sau in modulul 5 dupa ce ai absolvit anul II la ANMB.

Multumim ptr interes,

Stelian Cojocaru

intrebare ?

pentru a obtine brevetul de ofiter mecanic maritim este necesar acest curs ,fara institutul de marina ?????????

Raspuns Marius

Raspuns afirmativ: Da, obtii brevetul de ofiter mecanic maritim la absolvirea programului ”Ofițer mecanic maritim” organizat de Colegiul Nautic Român. Fac precizarea ca nu este un simplu curs, ci un ”program” de peste 2300 de ore, toate de stricta specialitate, la nivelul stiintific prevazut de IMO Model Course 7.04, care este referinta mondiala. Celor care doresc, le putem pune la dispozitie planul de invatamant detaliat, pentru comparatie cu planul ANM sau UMC.

Voi face referire doar la cursurl de engleza maritima: Norma internationala minima este de 370 ore. Daca privesti planul ANMB si / sau UMC (sunt postate pe paginile lor de web), vei vedea ca acolo se fac 190 de ore, dintre care o parte chiar facultativ. Mult sub standard !!! Intr-o tara europeana, aceste programe nici nu ar trebui acceptate de autoritatea navala !!!

Paradoxul pe care il traiesc cei care urmeaza cursuri universitare de marina este urmatorul: fac scoala mai multa decat trebuie, dar disciplinele de specialitate sunt mult sub-dimensionate ... mai putem discuta pe tema aceasta. Comparati planul de invatamant al Colegiului Nautic Roman (CNR) cu planurile UMC si ANMB si veti avea si alte surprize. Neplacute, pentru cei care isi doresc sa invete cu adevarat aceasta meserie.

Sper sa mai putem discuta, multumesc pentru interes.

Stelian Cojocaru, director, CNR

offiter mecanic

buna ziua .mar interesa daca s-ar putea face cursuri si i.f.r deoarece in cazul meu e putin mai dificil in momentul de fata navig ca electrician de bord si as vrea sa fac si cursuri de offiter mecanic dar marea problema e timpu. astept un raspuns .va multumesc

Raspuns dlui Florin Vasile

Stimate domn,

Faptul ca navigati deja ca electrician va ofera un atu in cazul in care doriti sa promovati la functia de ofiter mecanic maritim. Nu organizam cursuri FF deoarece stiti mai bine decat mine ca meseriile de la bord nu se pot invata astfel. Trebuie sa stiti ca o parte importanta a celor care se indreapta spre noi au un serviciu sau navigheaza. Daca va veti hotari sa urmati programul de ofiter mecanic maritim la Colegiul Nautic Roman (CNR) va trebui in primul rand sa informati compania si sa solicitati sprijin, deoarece va trebui sa frecventati cursurile la noi. In functie de voiajele dvs vom stabili un program de lucru iar intre voiaje sa fiti pregatit sa frecventati cursurile la CNR. Detinem o platforma de invatare la distanta de tip "e-learning" unde puteti accesa, oriunde va aflati in lume, cursurile, prezentarile, testele, etc. pregatite ptr toate disciplinele din planul de invatamant. Scopul nostru comun este ca la final sa atingeti competentele  prevazute de Cursul Model IMO 7.04, iar asta va va costa un efort "pe bune" de cca 2 ani - 2 ani si jumatate. O alternativa ar mai fi sa mergeti in alta parte si sa faceti 4 ani la FR (cred ca suntem singura natiune din lume care scoate ofiteri care nu fac ore deloc!). Alegerea va apartine.

Daca interesul dvs persista, va rog sa ma contactati pe email sau telefonic: scojocaru@colegiulnautic.ro, 0753535353.

Incepem o noua serie pe 22 aprilie 2013 iar urmatoarea este programata sa inceapa pe 16 septembrie 2013.

Cu stima, Stelian Cojocaru, director CNR

Raspuns lui Ionut

Stimate domn,

Pentru a intra in programul de ofiter mecanic maritim trebuie sa aveti minimum 18 ani, sa fiti apt din punct de vedere medical, sa aveti o diploma de bacalaureat, sa treceti un test relativ simplu din matematica de clasa a 9-a si sa posedati un nivel intermediar al limbii engleze (vocabular general). Daca ati absolvit sau sunteti student la o facultate economica, tehnica sau de inginerie manageriala/economica nu mai dati testul la matematica.

Mai importanta insa decat cele de mai sus este  conditia de determinare: trebuie sa fiti hotarat sa mergeti pana la capat in aceasta meserie. Obiectivul nostru este de a va transfera competentele prevazute de Cursul Model IMO 7.04. Va sprijinim neconditionat si fara taxe suplimentare sa faceti cele 6 luni de practica imbarcata.

Daca sunteti interesat de programul Ofiter Mecanic Maritim va informez ca incepem o serie noua pe 22 aprilie 2013, va rog sa ma contactati, daca este cazul, la scojocaru@colegiulnautic.ro sau 0753535353.

Stelian Cojocaru, director

Informatii

Buna Ziua
Numele meu este Caramilea Adrian si sunt foarte interesat de cursul dvs !
V-as fi deosebit de recunoscator daca mi-ati lasa un numar de telefon mobil la adresa de mail caramilea_adrian@yahoo.com
Sunt oarecum intr-o situatie dificila si am nevoie de indicatiile si sprijinul dvs.
Multumesc Anticipat !

echivalare

sunt absolvent al fac.de nave galati-specialitatea nave tehnice si exploatare portuara,armata la marina.va rog ,as dori sa stiu ce cursuri as putea urma,ptr. a ma putea imbarca. multumesc.

Raspuns Doru

Stimate domn,

Istoricul dvs va asigura sansa de a va imbarca pe o functie de ofiter mecanic maritim.

Pentru a obtine brevetul de ofiter mecanic maritim trebuie sa urmati un program aprobat de Autoritatea Navala Romana (ANR), sa efectuati 6 luni de voiaj(e) dovedit cu jurnal (caiet) de practica si sa promovati examenul de certificare organizat regulat de ANR.

ANR a aprobat 3 astfel de programe, la ANMB, la UMC si la Colegiul Nautic Roman (CNR). Programele UMC si ANMB sunt de 4 ani. Programul nostru este de 2 ani, structurat pe 6 module (cate 3 pe an). Deoarece ati absolvit deja o universitate tehnica, va incurajez sa veniti la noi, echivalarile pe care estimez ca le vom face va vor reduce perioada de studii la 1 an - va trebui sa imi transmiteti o copie scanata dupa foaia matricola de la facultate si abia apoi va voi putea spune ce se poate echivala.

Daca interesul dvs persista, va rog sa ma contactati prin email sau telefon la scojocaru@colegiulnautic.ro, 0753535353.

Cu stima, Stelian Cojocaru, director

Admitere

Buna Ziua ! Ati fost prezenti si la Universitatea din Pitesti si mi-ati atras atentia cu acest program deosebit de atractiv. Eu sunt student la Facultatea de Mecanica si Tehnologie, Autovehicule Rutiere si vreau sa va intreb daca dupa ce termin aceasta facultate, la admiterea in colegiul nautic trebuie dat examenul la matematica

Raspuns

Stimate domn,

Nu trebuie sa sustineti examen de admitere la matematica. Cea mai mare nota obtinuta de dvs la o disciplina de matematica pe timpul facultatii va fi nota dvs de admitere. Vom avea nevoie in avans de foaia matricola de la facultate pentru a stabili echivalarile.

Incepem o serie noua pe data de 22 aprilie 2013. Daca nu optati pentru aceasta serie, urmatoarea va incepe pe data de 16 septembrie 2013.

Va multumesc pentru interes,

Stelian Cojocaru

Add new comment

Plain text

 • No HTML tags allowed.
 • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
 • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
2 + 15 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.